Jeg har, siden jeg var barn, haft en svaghed for de sprøde (omend lidt hårde) plader af sesamfrø holdt sammen af glukosesirup, som man kan købe i pakker á 4 styk hos de fleste indvandrergrønthandlere og i en del supermarkeder. Jeg køber dem ikke så ofte længere, men det hænder indimellem, at jeg bruger dem som en hurtig snack på vejen. Mine mere voksne smagsløg synes dog efterhånden, at de er lidt flade og sukrede i smagen, men de har stadig en vis nostalgisk charme for mig. Men så så jeg for et års tid siden på Luisa Weiss’ blog The Wednesday Chef en opskrift på Benne Wafers, en traditionel småkage fra Sydstaterne i USA, som hun kalder “best cookie ever” – og jeg må sige, at jeg er tilbøjelig til at give hende ret. De er den raffinerede, voksne udgave af min barndoms yndlingsslik. Ultratynde, sprøde, karamelagtige i smag og konsistens, med små eksplosioner af sesamsmag for hver bid, kan de spises som slik, og de har det med at forsvinde med foruroligende hast. Så sent som i går aftes tog jeg en dåse af dem med til en korhyggeaften, og jeg bragte den hjem tømt for kager, men fyldt med verbale roser og ønsker om opskriften.
Det gør heller ikke noget, at småkagerne er rørende enkle at lave og du kan have dem klar på under en time.
Ingredienser: (ca. 40 stk.)
2 spsk (22 g) smør
2,5 dl (150 g) lyst muscovadosukker
1 æg
2 spsk (30 ml / 16 g) mel
1 tsk vanilleekstrakt*
1/4 tsk (1,25 ml) salt (gerne fleur de sel)
1,25 dl (90 g) sesamfrø
Fremgangsmåde: Tænd ovnen på 175 grader. Tag smørret ud af køleskabet og lad det stå lidt ved stuetemperatur, så det ikke er helt koldt men heller ikke når at blive blødt. Det skal stadig være lidt koldt og fast at røre ved. Pisk det grundigt med sukkeret, indtil sukkeret er lysere og lettere i konsistensen. Tilsæt ægget og rør, til det er blandet. Tilsæt så resten af ingredienserne og bland. Du får, hvad der virker som en meget lille mængde lidt tynd dej.
Put små teskefulde af dejen på en plade med bagepapir (sørg for, at der er god plads imellem dem, de flyder meget ud under bagningen), dyp en kniv i isvand og flad hver enkelt dejklat lidt ud med den. Bag småkagerne 6-10 minutter til de har lidt mørkere kanter. Lad dem køle af på en rist (de vil være helt bløde først, så vent lidt med at flytte dem fra bagepapiret).
*jeg opbevarer nogle vanillestænger i et glas mørk rom, det giver en glimrende vanilleekstrakt.
Skriv en kommentar